De kruisspin is voor de zevende keer op rij het meeste geteld bij de jaarlijkse spintelling. Er werden in totaal 460 exemplaren in 75 tuinen en huizen geteld. Dat meldt het Kenniscentrum Insecten op de website Nature Today.
De tweede plaats was voor de grote trilspin. Deze werd 186 keer op 55 adressen geteld. Als derde volgde de venstersectorspin met 186 exemplaren in 41 tuinen.
De top tien is min of meer stabiel en bestaat onder andere uit algemene soorten die op veel plekken hun web kunnen maken, zoals de herfsthangmatspin, gewone strekspin en de kruisspin. Alleen de herfstspin is gedaald. Deze soort kwam in 2017 in bijna veertig procent van de tuinen voor, in 2018 in een kwart van de tuinen, en dit jaar in nog geen negen procent van de getelde tuinen.
Het gemiddelde aantal getelde spinnen per tuin wordt wel steeds kleiner. Dit jaar waren het er net geen 17. In 2015 werden er gemiddeld veertig spinnen per tuin geteld, in 2016 en 2017 gemiddeld ongeveer dertig, in 2018 was dit circa 22.
Het aantal tellers en de plekken waar zij tellen varieert flink per jaar, waardoor de uitkomsten niet zomaar te vergelijken of analyseren zijn, aldus het kenniscentrum. Er is dit jaar maar in 102 tuinen geteld: het laagste aantal deelnemers van de afgelopen vijf jaar.
Een spin in huis is nuttig, zei Rinze Noordijk, bioloog bij EIS Kenniscentrum Insecten, eerder tegen Business Insider. Ze eten gespuis op als stekende muggen en slopende tapijtkevers.
Spinnen dragen gif bij zich
De kans dat ze bijten is volgens hem klein omdat spinnen daarvoor te weinig kracht in hun kaken hebben of omdat ze gewoonweg niet van hun plek komen om een mens te grazen te nemen.
Wel wordt van de kruisspinnen gezegd dat ze kunnen bijten, maar er zijn volgens Noordijk nooit meldingen van gedaan.
Onze redacteur Ties heeft echter ooit een kruisspin tot het uiterste gedreven waardoor het achtpotige geval toch zijn kaken in de strijd gooide.
Hij probeerde de kruisspin te vangen door deze tussen duim en wijs vinger te nemen. "Dat moet je dus niet doen. Als ze geen ruimte hebben, bijten ze. Dat voelt als een speldenprik, niet zo ‘chill’, maar ook niet heel erg.” Het is beter om ze in een holle hand te vangen, weet Ties inmiddels.
“Allerlei insecten en andere kleine diertjes zullen proberen te bijten als ze opgepakt worden of klem komen te zitten, dus ook een spin”, zei Noordijk. Volgens hem dragen spinnen best heftig gif bij zich. Het zijn neurotoxines die werken op de zenuwen, maar een beet haalt weinig uit omdat de hoeveelheid geïnjecteerd gif klein is.
“In het ergste geval voelt een beet van een Nederlandse spin als een wespensteek”, aldus de bioloog.